Nieuws & artikelen.

Kasteeltje kopen in Schotland?

Net zoals Engeland is vastgoed in Schotland een prima investering. Maar de wetgeving rond aan- en verkoop van vastgoed is het verenigd Koninkrijk een bevoegdheid van het Schotse parlement en niet van Westminster.

De regels – en vooral belastingen liggen er dus anders dan in Engeland. Hetzelfde geldt overigens ook voor Wales en Noord-Ierland.

Waar liggen de grote verschillen?

Bidding

Nieuwe huizen en appartementen krijgen daar een vaste prijzen met hoogstens een kleine korting. Bestaande huizen worden dikwijls verkocht onder een “bidding” systeem. De verkoper vraagt biedingen “offers over X” onder gesloten omslag. Wie het hoogste biedt, mag zich eigenaar noemen.

De aangekondigde prijs is in Schotland dan ook niet altijd de prijs. Er komt meestal nog wel een schepje van 5-25% bovenop.

Dat maakt het uiteraard moeilijker voor een buitenlander om zich in die timing in te schrijven of om de te bieden waarde correct in te schatten. Zoek alvast een partner om dat kasteeltje te bekijken en voor jou een bod uit te brengen.

Stamp duty

Schotland heeft zijn eigen versie – en dus ook tarieven – van stamp duties. Ze noemen het daar LBTT (Land and Buildings Transaction Tax). Het principe is helemaal hetzelfde, maar aangezien de prijzen er wat lager liggen, zijn ook de schijven lager gelegd. Wat dus betekent dat je de facto hogere aankoopbelasting betaalt in Schotland.

Volgorde

Ook de volgorde zit iets anders in elkaar. Een Schotse eigenaar zal een volledig “Home report” moeten klaarmaken, voor hij een pand te koop mag stellen. De koper moet eigenlijk alleen nog “ok” zeggen.

In Engeland moet de eigenaar alleen een EPC-rapport opmaken en wordt de rest van het papierwerk gedaan als een aanbod aanvaard is. Dat aanbod kan dan nog altijd teruggetrokken worden als er problemen zijn met het papierwerk.

Papierwerk

Ook het wettelijk papierwerk zit wat anders in elkaar. In Engeland werkt men met 1 enkel verkoopcontract. Eenmaal dat getekend, wordt de koop definitief.

In Schotland wisselen de advocaten een reeks formele documenten uit (missives). Vanaf een bepaald punt wordt de verkoop definitief, ook al is er geen contract formeel ondertekend.

Meer weten?

Boek je gratis 1-uur infosessie

Meer weten? Boek meteen een gratis info-sessie van 60 minuten en leer alles over investeren in Engels vastgoed.

Onze gratis maandelijkse nieuwsbrief

Blijf gratis op de hoogte van nieuws over vastgoed in Engeland en van interessante investeringsprojecten. 

Financieren? Hoe werkt dit?

Ut enim ad minim veniam. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Overig nieuws

Nieuws
Nieuws

Kasteeltje kopen in Schotland?

Nieuws
Nieuws

Een hypotheek in Engeland: 10 tips

Nieuws
Nieuws

Prijzen stijgen in maart met 1.5%

Nieuws
Nieuws

Doe eens een RICS valuatie of survey

Nieuws
Nieuws

Re-sale studentenwoningen

Nieuws
Nieuws

Over Ponden, inflatie en huurprijzen

Aanvraag ontvangen

Uw aanvraag is goed ontvangen. Een berichtje is onderweg naar uw e-mail adres.