Nieuws & artikelen.

Short Stay verhuren – hoe doe je dat?

De traditionele verhuur van vastgoed is natuurlijk de gewone “lange-termijn” of “long-stay”. In UK kan dat in vele gevallen ook 6 maanden of een jaar betekenen. De huurder zal in dat geval zijn eigen beddegoed meebrengen, de woning netjes achterlaten, contracten afsluiten voor water en electriciteit en stadsbelasting betalen. Dat is anders met “Short stay” verhuur.

Short stay was vroeger typisch is voor vakantiebestemmingen. Je wil er een week of maand tussenuit zijn en je vond dit soort oppurtuniteiten dan ook vooral op vakantiebestemmingen. 

Ideaal dus om een huisje te verhuren dat je gekocht had voor je eigen vakanties en dat zelf kon gebruiken wanneer je in London was.

Heel erg short stay

Maar dankzij vele nieuwe platformen zoals Airbnb zit de “Very short stay” van een dag tot een week in de lift. Daarbij wordt een hotel-like service aangeboden in vakantiecentra, zakencentra, steden, bij evenementen (festivals) of andere plaatsen.

De typische “prijs per nacht” gaat dan makkelijk maal drie of maal vijf, maar je moet er natuurlijk wel het onderhoud en de administratieve rompslomp bijnemen.

Short stay verhuren zal het typische netto-rendement van huizen en appartementen in de juiste locatie optrekken tot soms boven de 10%. Waar short-stay mogelijk is, heb je dikwijls een extra netto-rendement van 2-5%, zelfs na aftrek van de kosten van het management bedrijf.

Zelf managen?

Short-stay verhuren vraagt  een veelvoud van onderhoud en aandacht. Die dagelijkse zorg is van de andere kant van de plas zowat onmogelijk te beheren.

Logisch dus dat er bedrijven op de markt zijn die van deze korte termijn rental een business gemaakt hebben. Deze bedrijven huren een aantal panden om ze daarna op de short stay markt te verhuren (let-to-let). Of ze beheren dagelijks jouw appartement in ruil voor een percentage (typisch 20%-30%) van de inkomsten. Net zoals er voor “long stay” veel managementkantoren zijn, komen ook hier meer en meer spelers op de markt. Dikwijls zijn dat niet de traditionele spelers, maar jonge startups.

Voordeel is uiteraard de hogere netto-inkomst en de beschikbaarheid om ook zelf af en toe gebruik te maken van je eigendom.

Nadeel is de verhoogde papierwinkel. En die is dan weer afhankelijk van wat je afspraken zijn met het managementkantoor rond de formaliteiten: verzekeringen, permits, contracten, reparaties, belastingen, etc. Goed opletten wat van jou verwacht worden is hier belangrijk, want elk managementkantoor heeft zijn eigen manier van werken.

Fiscaal en legaal

Fiscaal verandert deze “short stay” voor de investeerder weinig. De (verhoogde) inkomsten worden op dezelfde manier belast als “long stay”.

Maar als je (wat verwacht wordt) boven £12.500 inkomsten uitklimt, dan blijft het natuurlijk kwestie om administratief alle bewijsstukken goed bij te houden om belastingen te minimaliseren. Behoorlijk wat meer werk dus bij de aangifte.

In sommige – vooral toeristische – gebieden heeft short stay een dusdanige vlucht genomen, dat het moeilijk wordt voor de lokale bewoners om nog een betaalbaar huis te vinden. Lokale overheden pakken dus uit met versterkte regelgeving (typische verboden, beperkingen, permits, belastingen en administratieve rompslomp) die het op termijn moeilijk of duur kunnen maken.

Ons advies?

Short stay is dus een “leuke financiële extra”, maar is niet voor elk pand relevant. Het is administratief een extra last en op lange termijn niet in alle locaties een garandeerd business model. Bij het kiezen van een appartement is het zaak om beide verhuurmogelijkheden te bekijken en te berekenen.

Bij het beoordelen van projecten kijkt ukvastgoed.nl telkens ook naar de verhuurbaarheid via beide systemen. Zoek je contacten met betrouwbare managementbedrijven? Of heb je nog extra vragen rond Short Stay verhuurmogelijkheden? Laat het ons weten.

 

Meer weten?

Boek je gratis 1-uur infosessie

Meer weten? Boek meteen een gratis info-sessie van 60 minuten en leer alles over investeren in Engels vastgoed.

Onze gratis maandelijkse nieuwsbrief

Blijf gratis op de hoogte van nieuws over vastgoed in Engeland en van interessante investeringsprojecten. 

Financieren? Hoe werkt dit?

Ut enim ad minim veniam. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Overig nieuws

Nieuws
Nieuws

Wat doet de rente in de UK?

Nieuws
Nieuws

Inflatie in het Koninkrijk

Nieuws
Nieuws

Waarom Leeds de juiste keuze is voor investeringen in vastgoed

Nieuws
Nieuws

Waarom slimme investeerders in Leicester investeren

Nieuws
Nieuws

We gaan met zijn allen uitponden

Nieuws
Nieuws

Hoe financier ik een micro-vennootschap?

Aanvraag ontvangen

Uw aanvraag is goed ontvangen. Een berichtje is onderweg naar uw e-mail adres.