Fiscaliteit.

Als investeerder in vastgoed krijgt u te maken met fiscaliteit. De mate van belasting kan een groot verschil maken in het uiteindelijk behaalde rendement op uw investering. Met de hogere overdrachtsbelasting en box 3-heffingen in Nederland, wordt het steeds lastiger een goed netto rendement te behalen op vastgoed. Ook wanneer u in het VK investeert ontkomt u niet aan belastingen, maar de fiscale voordelen ten opzichte van een Nederlandse vastgoedinvestering zijn gigantisch.

In Nederland is investeren in vastgoed, sinds de vernieuwde Box-3 maatregelen, steeds minder rendabel. De Engelse fiscus is echter nog zeer coulant met kleinere vastgoedinvesteerders.

Het belastingverdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland geeft u als Nederlandse investeerder dan ook vele fiscale voordelen. 

 • Huurinkomsten vallen in het VK in Box 1, samen met inkomen uit arbeid. Schijf 1 van box 1 is tot £12.570 belast met 0%. 
 • U heeft door het verdrag, net zoals een Engels staatsburger, ook recht op deze belastingvrije voet van £12.570 per jaar per persoon (dus £25.140 pond voor u en uw  partner).
 • Om dubbele belasting te voorkomen, betaalt u in Nederland geen box 3 belasting over uw vermogen in het VK. Een uitgebreide uitleg over de fiscale voordelen vindt u hier.

 

 • Wanneer uw huurinkomsten boven de belastingvrije voet uitkomen en u uw Engelse vastgoedportfolio verder wil laten groeien, is het oprichten van een micro-vennootschap een optie. Voordelen van een micro-vennootschap zijn:
 • Veel aftrekposten
 • 19% belasting over de netto winsten uit uw onderneming 
 • Mogelijkheid tot aantrekken van financieringen in de UK
 • Gezamenlijk investeren tot 8 personen
 • Makkelijke erfenisplanning
 • Geheel of gedeeltelijk verkopen zonder overdrachtsbelasting
 • Zeer overzichtelijke belastingaangifte 

 

UKvastgoed.nl zijn niet gekwalificeerd om belastingadvies te geven. Als investeerder zou u voor belastingtechnische vragen een consultatie aan kunnen vragen met een belastingspecialist, zowel voor belastingzaken in de UK als in Nederland. Uiteraard kunnen wij u helpen om een gedegen partij te vinden.

Vastgoed in het VK is een stabiele en winstgevende investering, maar internationale investeerders moeten wel rekening houden met een aantal belastingen die eventueel betaald moeten worden.

De volgende belastingen kunt u tegenkomen maar kunnen voor elke afzonderlijke situatie wel of niet toepasbaar zijn:

 • Stamp Duty Land Taks (SDLT)
 • Income Tax
 • Capital Gains Tax (CGT)
 • Inheritance tax
 • Council Tax

 

UKvastgoed.nl is geen geautoriseerd belastingadviseur. Om inzicht te krijgen in uw persoonlijke belastingsituatie, vragen wij u om in gesprek te gaan met een onafhankelijke financiële adviseur voordat u investeert in vastgoed in het VK.

SDLT is een belasting die op alle residentiele onroerende zaken van boven de £125.000 in Engeland en Noord Ierland toegepast wordt tijdens het aankoopproces, vergelijkbaar met overdrachtsbelasting in Nederland. Wanneer de gekochte woning niet uw woonadres wordt, betaald u een extra 3% bovenop het standaard percentage. Wanneer u vanuit het buitenland de investering doet, komt daar nog eens 2% bovenop.

 

Value of property

Normal rate

Aditional rate

Overseas rate

£40.000 – £125.000

0%

3%

5%

£125.001 – £250.000

2%

5%

7%

£205.001 – £925.000

5%

8%

10%

£925.001 – £1.500.000

10%

13%

15%

£1.500.001 or more

12%

15%

17%

Huurinkomsten worden in het Verenigd Koninkrijk hetzelfde belast als de Engelse inkomstenbelasting. Over de eerste £12.570 wordt geen belasting geheven. Het basistarief begint op 20% en het maximum tarief is 45% van uw (huur)inkomsten. Uw Nederlandse inkomen wordt niet  meegenomen om te bepalen in welk tarief u zit. Het gaat dus puur om uw inkomen in het VK.

Om als internationale investeerder in aanmerking te komen voor het reguliere belastingstelsel dient u zich wel aan te melden als Non-Resident Landlord bij de Engelse fiscus (HMRC). Hier kunt u meer over vinden op de pagina International Landlord.

Band

Taxable income

Tax rate

Personal Allowance

Up to £12,570

0%

Basic rate

£12,571 to £50,270

20%

Higher rate

£50,271 to £125,140

40%

Additional rate

over £125,140

45%

CGT wordt geheven wanneer u uw onroerende zaken weer verkoopt. Het betreft een percentage over de eventuele overwaarde die u heeft verdient ten opzichte van de aanschafwaarde (meestal tussen de 10% en de 18%).

Link engelse fiscus website

Counsel taks betaalt u als investeerder niet zelf, maar wordt betaald door de huurder. Echter, tijdens eventuele leegstand dient u deze belasting wel te betalen, vandaar dat deze belasting toch opgenomen in de FAQ’s. Bij leegstand dient u de Counsel Taks te betalen over de leegstandperiode, dus tot een volgende huurder intrekt. Het gaat hier om ongeveer £80-£120 per maand, afhankelijk van de locatie.

Het simpelste antwoord hierop is; tot jaarlijkse netto huurinkomsten van £12.570 per persoon, in geen van beiden!

Voor de fiscalisten onder ons:

De inkomsten uit onroerende zaken zijn op grond van artikel 6 van het belastingverdrag belastbaar in het land waar de onroerende zaak is gelegen.

Vervolgens is in artikel 21 lid 2 bepaald dat Nederland deze inkomsten vrijstelt conform de bepalingen in de Nederlandse wetgeving (Besluit voorkoming dubbele belasting). Daarmee kom je dan weer uit op de vrijstellingsmethode.

In Nederland geef je dan de waarde van de onroerende zaken aan in box 3 en vervolgens claim je de vrijstelling. De hoogte van de huuropbrengst is daarbij niet relevant.

Een uitgebreide uitleg vindt u hier.

Gigantisch fiscaal voordeel!

Het is best om de aanvraag op te starten bij de intekening van het vastgoed om een indicatieve rate te krijgen en dan twee maanden voor de oplevering de definitieve aanvraag in te dienen. Uiteraard helpen wij bij de aanvraag en het contact met onze mortgage broker.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Anouk Vennegoor of Hesselink,
account manager Rabobank

Meer weten?

Boek je gratis 1-uur infosessie

Meer weten? Boek meteen een gratis info-sessie van 60 minuten en leer alles over investeren in Engels vastgoed.

Onze gratis maandelijkse nieuwsbrief

Blijf gratis op de hoogte van nieuws over vastgoed in Engeland en van interessante investeringsprojecten. 

Financieren? Hoe werkt dit?

Ut enim ad minim veniam. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Anouk Vennegoor of Hesselink,
account manager Rabobank

Aanvraag ontvangen

Uw aanvraag is goed ontvangen. Een berichtje is onderweg naar uw e-mail adres.